34. Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı, Eskişehir Sivrihisar

Otuzdördüncü  Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı Eskişehir Sivrihisar Belediyesi Konferans Salonu ’nda  19-21 Aralik 2018 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu çalıştayın amacı; lise ve mesleki teknik okullarda görev yapan STEM (Fen, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji v.b.) öğretmenleri ve mesleki ve teknik liselerde görev yapan öğretmenler (Elektrik ve elektronik bilgi teknolojisi, Mobilya teknolojisi, Makine teknolojisi, Metal teknolojisi v.b.) arasında disiplinler arası bir STEM eğitim projesi geliştirme ve paylaşma ortamı oluşturmaktır. Çalıştayda öğretmeneler her grupta en az birer tane fen, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve meslek ve teknik okul öğreKtmeni olacak biçimde çalışma gruplarına ayrılmıştır. Her grupta bu farklı ders alanları öğretmenleri öğrenciler için disiplinler arası sorgulamaya, araştırmaya, üretime ve buluş yapmaya dayalı STEM proje önerileri hazırlamak için birlikte çalışmışlardır. Bu çalıştayın sonunda öğretmen grupları tarafından öğrencileri fen ve mühendislik mesleklerine teşvik etmek ve STEM konularında beceri ve tutumlarını ortaya çıkarmak için aşağıdaki STEM eğitim projeleri tasarlanmıştır.

  1. Plastıc Chaser: Toplanan pet şişeleri presleyerek depolama miktarını artıran ve nakliyesini kolaylaştıran plastik  pet presleme makinasıyla zamandan ve iş gücünden kazanç ve çevreyi koruma hedeflenmiştir.
  2. Yaşama Yol Ver: Acil durumlarda navigasyona yüklenecek yazılıma adres girildiğinde ambulansın gideceği yoldaki trafik ışıklarıyla  sistem bağlantı kurarak kırmızı ışıkları yeşile çevirerek, ambulan açılan yollardan durmaksızın geçebilmesi sağlanacak.
  3. Yükü Yükle Kaldıralım: Ev taşımacılığında yer değiştirme ve yükün katlara çıkarılması, indirilmesinde  yük asansörünün bir terazi sistemiyle çalışmasıyla zaman, iş gücü ve maddi kazanç hedeflenmiştir.
  4.  Robokoç: Yoklama takibini öğretmen ve velilerin kullanabileceği online takip sistemiyle yaparak zamanı doğru kullanmak ve öğrenci takibi hedeflenmiştir.
  5. Sağlık Elimizde: Lavabolalardaki sabunluklar yeniden tasarlanarak ;sabunu kontrollü vermesi sağlanırken, sabun belli bir miktarın altına düştüğünde görevliye uyarı göndermesi planlanmıştır. Böylece mağduriyet ve israfın önüne geçmek hedeflenmiştir.
  6. Beslenme Saati: Tasarlanan akıllı saat ile  ebeveynlerin kantinde satılan ürünlerden beslenme listesi oluşturarak öğrencinin liste dışında bır besin almasının önlenmesi hedeflenmiştir.
  7. Çamur Savat: Tasarlanan mekanik bir düzenekle öğrencilerin ayakkabılarındaki çamurların temizlenmesi ökul temizliğinin sağlanması hedeflenmiştir.
  8. Elektrik Üreten Sağlıkli Yaşam Bisikleti: Arka tekerleğine dinamo ve batarya takılarak özel bir düzenekle sabitlenen bisikletle öğrenciler elektrik üreterek telefonlarını şarj ederken eğlenerek spor da yapmış olacaklardır.
  9. Tasarrufa Çevir: Elektrik üreten bir bisiklet sistemi kururlarak; öğrencinin enerji üretimine direkt katkı sağlaması sayesinde üretken hissetmesi ve sorumluluk duygusunun arttırılması hedeflenmiştir.

Scientix Türkiye Ekibi olarak her okulun STEM projelerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu STEM projeleri öğrencilerin sorgulama, araştırma, üretme ve buluş yapma becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Proje ekiplerindeki öğretmenler ve öğrenciler STEM projelerini gerçekleştirmek için diğer okullar ve endüstri ile birlikte yardımlaşarak çalışabilmelidir. Temel amacımız; her okulun STEM proje takımlarını oluşturması ve bu takımların STEM çalışmalarını yapabilecekleri öğrenme ortamlarının okullarımızda oluşturulmasıdır.

Paylaş: