36. Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı Ankara Keçiören

Çalıştay Başlangıç:09/01/19 - Bitiş: 11/01/19

36. Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı, Etlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Keçiören, Ankara , 9-11 Ocak 2019

 

 

 

 

36. Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı Ankara Keçiören

Çalıştay Başlangıç: 9/01/2019 – Bitiş: 11/01/2019

36. Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı, Etlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Keçiören, Ankara , 9-11 Ocak 2019

 

Otuzaltıncı  Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı Etlik Anadolu İmam Hatip Lisesi ’nde  9-11 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu çalıştayın amacı; lise ve mesleki teknik okullarda görev yapan STEM (Fen, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji v.b.) öğretmenleri ve mesleki ve teknik liselerde görev yapan öğretmenler (Elektrik ve elektronik bilgi teknolojisi, Mobilya teknolojisi, Makine teknolojisi, Metal teknolojisi v.b.) arasında disiplinler arası bir STEM eğitim projesi geliştirme ve paylaşma ortamı oluşturmaktır. Çalıştayda öğretmeneler her grupta en az birer tane fen, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve meslek ve teknik okul öğreKtmeni olacak biçimde çalışma gruplarına ayrılmıştır. Her grupta bu farklı ders alanları öğretmenleri öğrenciler için disiplinler arası sorgulamaya, araştırmaya, üretime ve buluş yapmaya dayalı STEM proje önerileri hazırlamak için birlikte çalışmışlardır. Bu çalıştayın sonunda öğretmen grupları tarafından öğrencileri fen ve mühendislik mesleklerine teşvik etmek ve STEM konularında beceri ve tutumlarını ortaya çıkarmak için aşağıdaki STEM eğitim projeleri tasarlanmıştır.

  1. Sağlik Asistanı: Şeker hastalarının günlük seker ölçümlerinin iğne yerine; tasarlanan ve cep telefonu kılıfına uyarlanan bir cihazla yapılması ve hastaların bu konudaki sıkıntılarının giderilmesi.
  2. Akıllı Kış Lastiği: Araba tekerleğinin jantına yerleştirilecek olan bir sıcaklık sensörü ile tekerleklerin donması ve kayması önlenirken yollardaki buzlanmalarında erimesi sağlanacaktır. Hava sıcaklığı -4’ün altına düştüğünde; telefondaki yazılımla devreye girecek olan sistem otomatik olarak çalışacaktır.
  3. Akıllı Tencere Seti: Diyabet hastalarının işini kolaylaştırmak  ve obeziteyle mücadeleye destek olabilmek için tasarlanan akıllı tencere ile  hastaların günlük diyetlerinde olması gereken karbonhidrat ve glikoz indeksi miktarının  ölçülmesi ve günlük ihtiyaca uygun yemek hazırlanması hedeflenmiştir.
  4. Ev Kod: Mobil cihazlara kurulacak karekod uygulaması ile kiralanmak ya da satın alınmak istenilen gayrimenkulün mevcut ve geçmiş bilgilerine veri tabanı üzerinden erişim sağlanarak doğru ve güvenilir bilgiye kısa sürede erişim hedeflenmiştir.
  5.  Asistan Market Arabası: Yol belirleyici navigasyon, barkod okuyucu, sesli ve görüntülü ekran, dil asistanı ve müşteri temsilcisine erişim butonu olan bir market arabası tasarlanarak engelli, yaşlı ve okuma yazması olmayan bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan  rahatlıkla alış veriş yapabilmeleri hedeflenmiştir.
  6. Çerez Yakıt: Tasarlanan bir dönüştürme makinası ile toplanan yağlar,  odunsu yemiş kabukları ve kurumuş meyve atıklarından yakıt elde edilmiştir. Çerez yakıtlar kokulu, renkli ve çeşitli şekillerde üretilerek tercih edilmesi sağlanmıştır.

Scientix Türkiye Ekibi olarak her okulun STEM projelerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu STEM projeleri öğrencilerin sorgulama, araştırma, üretme ve buluş yapma becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Proje ekiplerindeki öğretmenler ve öğrenciler STEM projelerini gerçekleştirmek için diğer okullar ve endüstri ile birlikte yardımlaşarak çalışabilmelidir. Temel amacımız; her okulun STEM proje takımlarını oluşturması ve bu takımların STEM çalışmalarını yapabilecekleri öğrenme ortamlarının okullarımızda oluşturulmasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar